• Hesabım
Giriş Yap

Sağlık

Hilal Olsun, Sağlık Olsun!

Yetersiz beslenme, temiz suya uzaklık ve sağlık hizmetlerinden yoksunluk gibi gerekçelerle beraber ölümcül hastalıklar yeryüzünde hızla yayılıyor. Dünya üzerinde ölümcül ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmış ama imkânsızlıklardan dolayı tedavi olamayan çok fazla insan bulunuyor. Özellikle Afrika kıtasında gözleri görmeyen, kulakları duymayan, tümörlerle yaşayan veya bir uzvunu kaybetmiş nice insan, imkânsızlıklar yüzünden ihtiyaçları olan tedaviyi olamıyor. Hastalıkları her geçen gün daha da kötüleşiyor.

Her yıl su kirliliğinden sebep ortaya çıkan sıtma, kolera, tifo, dizanteri gibi hastalıklardan dolayı 5 milyon kişi; kirli hava yüzünden de Solunum Yolları Hastalıklarına yakalanan yaklaşık 4 milyon insan hayatını kaybediyor.

Eğer elimizi uzatır ve buradayız dersek küçük bir ameliyat yüzünden sevdiklerini göremeyen bir göze umut olabiliriz, sevildiğini duymaya hasret bir kulağa işitme cihazı alabiliriz veya yürümeye hasret insanların ayakları olabiliriz.

Hilal Derneği olarak Türkiye ve mazlum coğrafyalardaki Müslüman kardeşlerimizin sıhhatlerine kavuşmaları ve umutlarını yeşertmeleri için sağlık kampları düzenliyoruz.

Katarakt Ameliyatı

Dünyada görme bozukluğu olan 2 milyardan fazla insan var. Bunların arasında 65 milyon katarakt hastası bulunuyor. Basit bir ameliyatla tedavi edilebilecek olan Katarakt, ne yazık ki ihtiyaç sahibi bölgelerde çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olabiliyor.

Afrika’da çok düşük maliyetlere katarakt ameliyatı olup ileride belki de kör olması önlenebilecek bir hasta, sağlık merkezlerine ulaşım ya da yeterli donanımların olmaması sebebi ile kör olmaya mahkûm olabiliyor. Katarakt, tedavi edilebilir bir görme bozukluğudur fakat uygun yöntemlerle tedavi olamadıkları için her yıl binlerce insan görme yetisini kaybetmektedir.

Katarakt hastalığına genellikle Güney Asya ve Afrika’da rastlanılmaktadır. Bu durumun en büyük sebepleri ise coğrafi koşullar (kum fırtınaları, yetersiz beslenme) ve hijyen (temiz suya ulaşma) yetersizliğidir. Hilal Derneği, düzenlediği sağlık kampları ile yolunu gözleyen insanlara umut ışığı olmaya gidiyor.

Sağlık Taraması

Dünyada 200 milyondan fazla insan suya erişebilmek için en az 45 dakika uzaklıktaki kaynaklara yürümek zorunda kalıyor. Her yıl kirli su kullanımından kaynaklı olarak yaklaşık 500 bin ölüm gerçekleşiyor ve bu ölümlerin 297 binini ne yazık ki 5 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Açlık ve susuzluğa bağlı hastalıklardan çocukların vücutlarında ödemler çıkıyor.

Susuzluk özellikle Afrika’da öyle boyutlara ulaşıyor ki insanlar mecbur kaldıkları için kirli su tüketmek zorunda kalıyor ve bu durum da ölümcül kolera, tifo gibi hastalıklara sebep oluyor. Sağlık imkânlarının da kısıtlı olması yüz binlerce insanın suya bağlı hastalıklardan vefat etmesine neden oluyor.

Hilal Derneği olarak sağlık kampı düzenlediğimiz ülkelerde genel sağlık taramalarıyla sıtma, kolera ve dizanteri gibi hastalıkların da taramasını yapıyor ve gerekli tedavileri uyguluyoruz.

İlaç Paketi Yardımı

Yeryüzünde dünya nüfusunun üçte birinin (2 milyar) ömrü boyunca hiç ilaç kullanmadığını biliyor muydunuz? Afrika’da sağlık hizmetlerine uzaklık, coğrafi koşullar ve yoksulluk neticesinde ilaç kullanmama oranı neredeyse %50’yi aşıyor. Üstelik sıtma ilaçlarının yarısından fazlasının sahte olarak satıldığı Afrika’dan bahsediyoruz. Bölgede ilaca ulaşım kolaylaştırılsa yılda 10 milyondan fazla insanın hayatının kurtarılmasına vesile olabilirdik.

Hilal Derneği yoksul veya az gelişmiş olarak nitelendirebileceğimiz bu ülkelerde düzenlediği sağlık kamplarında bölgenin ihtiyaçlarına göre ilaç ve medikal malzeme yardımları da yapmaktadır. İlaç firmalarının bağışladığı veya derneğimize yapılan nakdî yardımlarla satın aldığımız ilaç ve medikal malzemeleri ihtiyaç sahibi tedaviye muhtaç insanlara ulaştırıyoruz.

Tıbbi Beslenme Yardımı

Yeryüzünde herkese yetecek kadar gıda olmasına rağmen 690 milyon kişi günün sonunda aç bir şekilde uyuyor. Açlık en çok hamile/emziren anneler ve küçük çocukları zor durumda bırakıyor. 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre 5 yaş altı 144 milyon çocuk beslenme yetersizliği sebebiyle gelişimini tamamlayamamıştır.

Malnutrisyon, protein ve enerjiden yoksun beslenme sonucu oluşan, sıklıkla enfeksiyonların eşlik ettiği bir hastalık halidir. Malnutrisyon ağır seyrettiğinde hücre yıkımları başlar ve ne yazık ki ölümle sonuçlanır. Bu hastalıktan mustarip insanların günlük gıdalar ile yeterli beslenmesi mümkün değildir, sadece tıbbi beslenme (terapötik gıdalar) tedavisiyle hayata tutunabilirler.

Hilal Derneği olarak şiddetli açlığın yaşandığı ülkelerde beslenme sağlığına destek olmak için sağlık kamplarımızda malnutrisyon hastası çocuklar için takviye edici gıdalar dağıtıyoruz.

Ayrıca Kurban Bayram’ında ihtiyaç sahibi ailelere et ve gıda yardımlarıyla, Ramazan ayında da iftar organizasyonları düzenleyip gıda destek programlarımızla ihtiyaç sahibi insanların yanında oluyoruz.

Anne Sağlığı Yardımı

Afrika’da kadın ölümleri en çok bağışıklık yetmezliği virüsü (HIV), tüberküloz ve yanlış doğum müdahaleleri gibi hastalık ve sebeplerden kaynaklanıyor. Hilal Derneği, bu ölümlerin önüne geçmek veya engellemek adına sağlık kampı düzenlediği ülkelerde kadınlara yönelik çalışmalarda da bulunuyor.

Kamp süresince hamilelik döneminde olan kadınların kontrolleri yapılıyor, bölgedeki doğum yapmış ve emziren annelerin sağlık taramaları gerçekleştiriliyor ve aşı ihtiyacı olan çocukların aşılanması sağlanıyor. Ayrıca kişisel hijyen paketi yardımları da dağıtılıyor.

Bebek Maması Yardımı

Hilal Derneği az gelişen ülkelerde düzenlediği sağlık kampları ile 5 yaş altı çocuklar ve bebekler aç uyumasın diye gıda paketi ve mama dağıtımları da sağlıyor. Doğdukları coğrafya ve içinde bulundukları ekonomik şartların masumu olan bebekler sağlıklı beslensin ve gelişimini sorunsuzca tamamlasın diye annelere gıda paketleri bebeklere de mama desteği sağlıyoruz.

Yapacağınız mama bağışları ile minik kalplere dokunabilir, sağlıkla büyümelerine katkıda bulunabilir ve yüzlerindeki tebessüme bir hilal gibi doğabilirsiniz.

Sağlık Eğitimi Projesi

Düşük gelirli ülkelerde sağlık eğitimi programlarının yetersiz olması sağlık alanındaki en önemli problemlerden biridir. Afrika’nın 47 ülkesinde sadece 168 tıp fakültesi var. Bu ülkelerin 11’inde tıp fakültesi hiç bulunmamakta, 24’ünde ise sadece bir tıp fakültesi bulunmaktadır. Bu durum da nitelikli sağlık çalışanlarının yetersiz olmasına ve doğal olarak da sağlık problemlerinin yaygınlaşmasına sebep olmaktadır.

Afrika’da doğum sırasında gerçekleşen anne ölümleri %90, ölü doğumlar %80 gibi korkunç oranlara çıkmış durumda; bu duruma sebep yeterli eğitimin alınamayışının dışında yeterli sayıda ebe bulunmaması ile de doğrudan ilişkilidir.

Hilal Derneği sağlık kampı düzenlediği ülkelerde teşhis-tedavi faaliyetleri, ameliyatlar, gıda takviyeleri ve ilaç yardımlarının dışında bölgedeki sağlık ihtiyacının daha iyi düzeylere ulaşması için sağlık eğitimi projeleri de gerçekleştiriyor.

Sağlık kamplarında özellikle “Acil Tıp Eğitimi” seminerleri verilmektedir. Sağlık kampını düzenlediğimiz bölgelerdeki hastalıklar göz önünde bulundurularak mevcut doktorlara -yahut mezun olmak üzere olan son sınıf tıp öğrencilerine- ihtiyaçlarına göre çeşitli branşlarda eğitimler veriyoruz. Bu vesile ile mezun olmak üzere olan öğrencilere de yeni bir istihdam alanı sağlamayı hedefliyoruz.

Paylaş